İspanya’da öğle yemekleri 2’den sonra yenir. Burada geceler uzar da uzar. Bu nedenle akşam yemekleri çoğu zaman 9’dan, hâttâ 10’dan sonra yenir. Sadece turizmin yoğun olduğu Akdeniz sahillerinde ve adalarda orta Avrupa geleneğine uygun biçimde akşam yemekleri erken servis yapılır. Eğer çok acıkmış bir İspanyol bu saatlerde ortalık yerde yemek yeme cüretinde bulunacak olursa bu cürmü işlerken kendine turist süsü verir. Melodiler, şarkılar, danslar ve şarap eşliğinde hep birlikte yenilir, içilir, uzun uzadıya gürültülü konuşulur ve eğlenilir. Sadece diller değil, eller kollar da konuşur bu arada.
Yüzlerce yıllık bir oluşum bugünün İspanyol Mutfağı… Çeşitli medeniyetlerin ortak ürünü… Kimler yok ki buraları mesken tutan tarih sahnesinde: Kartacalılar, Romalılar, Vandallar, Vizigotlar, Emeviler, Germenler, Fransızlar ve hâttâ Almanları temsilen 15.-17. yüzyıllar arasında Habsburglular bile İber Yarımadası’na kültürlerini taşımış.
İspanya’da yemeklerde kullanılan malzemeler ateşte kısa tutuluyor. Alman küçük burjuva mutfağının vazgecilmezi olan soslar buralarda pek revaçta değil. Salatalar yıkanmaksızın kısaca söyle bir elden geçirilip tabaklarda servis ediliyor. Masalarda bulunan sirke, yağ ve baharatı herkes kendi zevkine göre ekler. İspanyollar, kahvaltılarına „desayuno“ der. Desayuno pek dişe dokunur birşey değil. Kuvvetli kahvaltı yapma alışkanlığı yok buranın insanının. Gerek öğle yemeği "Comido“ gerekse akşam yemeği "Cena“ genellikle beyaz ekmek eşliğinde iki kap yemekten oluşur. Ancak akabinde "Postre“ denilen tatlı türleri de pek pas geçilmez. İçecek olarak ise ya şarap ya da gazsız su alınır.
Ancak öğlen ve akşamları alınan ana öğünler öncesinde aperatif birşeyler yiyerek açlığı geçiştirmek de pekâlâ mümkün. Bu tarz yemeklere burada "Tapas“ deniliyor.
İspanya’da 8 büyük bölgesel mutfak bulunuyor Bunlar Bask, Endülüs, Galiçya, Kanarya, Kastilya, Katalonya, Mayorka ve Valensiya mutfakları. İspanyolların ulusal yemeği kuşkusuz „Paella“ ve „Gazpacho“.
Gazpacho kırmızı biber, domates, salatalık, sarımsak ve soğan gibi sebze çeşitlerinden yapılan ve soğuk yenen bir tür çorba. Bu çorbanın baharatını karabiber, tuz, sirke, acı biber ve zeytinyağ oluşturuyor. Merak edenler için çorbanın kısa tarifini de vereyim: Bütün bu sebzeler küçük küçük doğranıp mikserde çekilir. Ancak sebzeleri mikserden geçirmeden önce karışıma yumuşatılmış ekmek de katılmalı. Böylelikle çorba kremalı bir kıvam alacaktır. Sebze ve ekmek karışımı püre kıvamını alınca tencereye konur ve gerek duyulduğu kadar soğuk su eklenir. Yaklaşık 3-4 saat buzdolabında bekletildikten sonra soğuk soğuk servis yapılır. Sevilla ve Cordoba bölgelerinde bu karışıma bir de katı pişmiş yumurta ve Serrano jambonu eklenir.
Alıntı: Yücel Sivri, RBB Türkçe
Yüzlerce yıllık bir oluşum bugünün İspanyol Mutfağı… Çeşitli medeniyetlerin ortak ürünü… Kimler yok ki buraları mesken tutan tarih sahnesinde: Kartacalılar, Romalılar, Vandallar, Vizigotlar, Emeviler, Germenler, Fransızlar ve hâttâ Almanları temsilen 15.-17. yüzyıllar arasında Habsburglular bile İber Yarımadası’na kültürlerini taşımış.
İspanya’da yemeklerde kullanılan malzemeler ateşte kısa tutuluyor. Alman küçük burjuva mutfağının vazgecilmezi olan soslar buralarda pek revaçta değil. Salatalar yıkanmaksızın kısaca söyle bir elden geçirilip tabaklarda servis ediliyor. Masalarda bulunan sirke, yağ ve baharatı herkes kendi zevkine göre ekler. İspanyollar, kahvaltılarına „desayuno“ der. Desayuno pek dişe dokunur birşey değil. Kuvvetli kahvaltı yapma alışkanlığı yok buranın insanının. Gerek öğle yemeği "Comido“ gerekse akşam yemeği "Cena“ genellikle beyaz ekmek eşliğinde iki kap yemekten oluşur. Ancak akabinde "Postre“ denilen tatlı türleri de pek pas geçilmez. İçecek olarak ise ya şarap ya da gazsız su alınır.
Ancak öğlen ve akşamları alınan ana öğünler öncesinde aperatif birşeyler yiyerek açlığı geçiştirmek de pekâlâ mümkün. Bu tarz yemeklere burada "Tapas“ deniliyor.
İspanya’da 8 büyük bölgesel mutfak bulunuyor Bunlar Bask, Endülüs, Galiçya, Kanarya, Kastilya, Katalonya, Mayorka ve Valensiya mutfakları. İspanyolların ulusal yemeği kuşkusuz „Paella“ ve „Gazpacho“.
Gazpacho kırmızı biber, domates, salatalık, sarımsak ve soğan gibi sebze çeşitlerinden yapılan ve soğuk yenen bir tür çorba. Bu çorbanın baharatını karabiber, tuz, sirke, acı biber ve zeytinyağ oluşturuyor. Merak edenler için çorbanın kısa tarifini de vereyim: Bütün bu sebzeler küçük küçük doğranıp mikserde çekilir. Ancak sebzeleri mikserden geçirmeden önce karışıma yumuşatılmış ekmek de katılmalı. Böylelikle çorba kremalı bir kıvam alacaktır. Sebze ve ekmek karışımı püre kıvamını alınca tencereye konur ve gerek duyulduğu kadar soğuk su eklenir. Yaklaşık 3-4 saat buzdolabında bekletildikten sonra soğuk soğuk servis yapılır. Sevilla ve Cordoba bölgelerinde bu karışıma bir de katı pişmiş yumurta ve Serrano jambonu eklenir.
Alıntı: Yücel Sivri, RBB Türkçe
Yorumlar
Yorum Gönder